Veganski med

V rastlinski skupnosti se o medu zelo razpravlja. Nekateri menijo, da je med poštena igra, medtem ko drugi trdijo, da veganski med ne obstaja.

veganski medKazalo Poglej večPoglej manj

Je med res veganski?

Po definiciji veganstvo izključuje živalske izdelke. To vključuje stvari, ki jih proizvedejo živali (kot so jajca in mlečni izdelki), pa tudi živali same (meso, usnje, kosti). V tem smislu spada med med živalske proizvode. Navsezadnje ga proizvajajo čebele, kajne?

Tehnično gledano to ni povsem točno. Čebele iz cvetov zbirajo nektar, ki ga nato predelajo in shranijo v celicah satja. Predelava vključuje dodajanje posebnega encima, ki razgradi kompleksne rastlinske sladkorje v fruktozo in glukozo. Nato čebele večkrat pojedo in vržejo nektar, da dosežejo pravo konsistenco. Razlog, zakaj čebele pustijo med v celicah, je zmanjšanje vsebnosti vlage. Sčasoma voda postopoma izhlapeva, k čemur pripomorejo čebele, ki razmahujejo svoja krila. Med torej ni izdelek, ki ga neposredno proizvedejo čebele, temveč le stranski proizvod njihovega dela.Čebela da ne glede na to (poglejte, kaj sem tam naredil?), ugovori proti medu presegajo okvirno oznako. Med je zelo sporna tema v rastlinski skupnosti iz različnih razlogov. Ljudje navajajo kruto ravnanje s čebelami, manipulacijo z dimom, striženje kraljičinih kril ali zamenjavo medu s sladkorno vodo. Običajno je tudi, da čebelarji uporabljajo pesticide za uničevanje pršic in gliv ter svoje čebele zdravijo z antibiotiki. Nekateri izdelki, ki se prodajajo kot med, so razredčeni s koruznim sirupom ali podobnimi sladili. Z eno besedo, etičnost pridelave medu je vprašljiva.

Hrana za misli

Najenostavnejša rešitev, da se izognemo notranji etični bitki, je, da prenehamo kupovati med. Vendar pa trenutno opažamo zmanjšanje populacije čebel po vsem svetu, vključno z divjimi in medonosnimi čebelami. Čebele so sestavni del delovanja našega ekosistema. Približno tretjino naših živilskih pridelkov oprašijo čebele. Brez njih bi imeli zelo omejene zaloge hrane.

V državah s pomanjkanjem čebel, kot je Kitajska, delavke med rastno sezono ročno oprašujejo rastline z majhnimi čopiči. Ta metoda ni niti tako učinkovita niti učinkovita kot opraševanje z žuželkami. Vendar ti ukrepi niso šala. Nujni so za preživetje naše vrste, pa tudi drugih živali in ekosistema kot celote.

Razlogi za zmanjševanje populacije čebel so kompleksni, a eden od načinov, kako se zoperstaviti ali vsaj upočasniti proces je ustvarjanje umetnih čebeljih družin. Medtem ko imajo čebelarji koristi od te ureditve, obstaja tudi splošna korist za naš planet. Poleg tega medonosne čebele niso avtohtone na severnoameriški celini, zato je nakup medu najboljši način za podporo populacije medonosnih čebel. Vendar pa imate moč kupiti med iz uglednih virov.

Če želite izvedeti več, si oglejte epizoda podcasta PlantPod kjer intervjuvam enega vodilnih svetovnih strokovnjakov za čebele, Mark Winston .

veganski med

Naravna veganska alternativa medu

Če nimate proračuna ali možnosti, da bi kupili med od etičnega dobavitelja, ali pa ste morda še vedno na preizkušnji, ne skrbite! Obstaja več rastlinskih alternativ medu.

 • Javorjev sirup. Sem Kanadčan, tako da javorjev sirup praktično teče po mojih žilah. Šalo na stran, za domorodna ljudstva po vsej severnoameriški celini je bil javorjev sirup glavna sestavina že več sto let. Javorjev sirup je narejen z ekstrakcijo soka iz nekaterih vrst javorja, ki se nato kuha do goste tekočine.
 • Agavin nektar. To naravno sladilo prihaja iz listov modre agave. Kljub temu, da je nedvomno veganska, pridelava agave prinaša svoj nabor etičnih vprašanj.
 • melasa. Melasa je stranski produkt procesa rafiniranja sladkornega trsa. Čeprav je melasa pridobljen okus, jo mnogi ljudje radi uporabljajo kot veganski nadomestek medu pri peki in kuhanju.
 • Regratov veganski med . Ta osupljivi nadomestek za med lahko pripravite doma z zelo malo sredstev.
 • Jabolčni sok Veganski med. Recept spodaj!

Recept: Regratov med

Najboljši veganski nadomestek medu, ki je brez glutena in oreščkov. 5od5ratings Print Recipe Pin Recipe Pusti oceno Porcije:12 Čas priprave:25minut Čas kuhanja:30minut Skupni čas:1dan 1uro

Sestavine

 • 4 skodelice regrat, rumeni koščki
 • 3 skodelice voda
 • ½ limona, narezana
 • sladkor, odvisno od preostale tekočine

Navodila

 • Regrat sperite v hladni vodi.
 • V lonec damo vodo, regrat in limono ter zavremo. Odkrito dušite 20 minut.
 • Izklopite ogenj in pustite, da sedi čez noč.
 • Cvetove in limono odcedite s pomočjo cedila, preostalo tekočino pa shranite.
 • Odmerite preostalo tekočino in jo dajte v lonec z enakimi deli (odteženega) belega sladkorja. Zavremo in kuhamo približno 25 minut, dokler ne dosežemo želene gostote. Če se ne zgosti, po potrebi uravnajte raven sladkorja in nadaljujte z vretjem.
 • Tekočina se bo strdila, ko jo umaknete z gorilnika, zato jo odstranite, preden se preveč zgosti.
Oglejte si to objavo na Instagramu

Objava, ki jo je delila Carleigh Bodrug (@plantyoe)

Kuhinja:ameriški Tečaj:Zajtrk, malica, namaz

Recept: Jabolčni sok Veganski med

Veganska alternativa medu, narejena s pomočjo rezanca iz shrambe … jabolčnega soka! 5od 1 ocene Print Recipe Pin Recipe Pusti oceno Porcije:12 Čas priprave:5minut Čas kuhanja:dvajsetminut

Sestavine

 • 4 skodelice jabolčni sok, bio ali sveže stisnjen
 • 1.5 skodelica beli sladkor
 • 1 žlica limonin sok

Oprema

Navodila

 • Dodajte vse sestavine v majhno ponev. Počasi segrevajte, da zavre na zmernem ognju.
 • Pustite vreti in redno mešajte, da se sladkor popolnoma raztopi. Pustite, da se tekočina kuha 20-30 minut. Zmanjšati naj bi se za približno polovico. Na vas je, da poiščete želeno konsistenco, vendar pazite, da se ne prekuha, saj se lahko sladkor razgradi ali karamelizira.
 • Previdno nalijte svoj jabolčni sok veganski med v kozarec in pustite, da se ohladi.
Kalorije:134.6kcal, Ogljikovi hidrati:34.3g, Beljakovine:0, 1g, maščobe:0, 2g, Nasičena maščoba:0, 1g, Polinenasičene maščobe:0, 1g, Mononenasičene maščobe:0, 1g, Natrij:3.6mg, kalij:85.3mg, Vlakno:0, 2g, sladkor:32.9g, Vitamin A:0, 9IU, Vitamin C:1.2mg, Kalcij:6.9mg, železo:0, 1mg Kuhinja:ameriški, evropski Tečaj:Začimba Avtor:Mačka Gavriusova

Priljubljene Objave