Priročnik za kuhanje brez olja: peka, cvrtje in praženje brez olja

Kuhanje brez olja je veliko lažje, kot si mislite. V tem blogu bom z vami delil svoje najboljše nasvete za cvrtje v ponvi, peko in praženje veganske hrane brez dodanega olja.

Tajska blazinica iz polnovrednih živil na rastlinski osnovi brez olja!

Kazalo Poglej večPoglej manj

Toda zakaj bi se odrekel?

Prednosti življenjskega sloga brez olja

Že približno dve leti kuham vse svoje polnovredne rastlinske recepte brez olja. Moram reči, da ga sploh ne pogrešam! Evo zakaj:  • Olje je najbolj kalorično živilo na svetu. Samo ena žlica pomeni več kot 120 kalorij in 13 gramov maščobe. Ker je olje tako visoko kalorično in ne vsebuje vlaknin, ga je zelo enostavno prenajedati, ne da bi v telesu sprožili naravne občutke lakote. Na primer, predstavljajte si, da bi pojedli 100 kalorij brokolija (dve ogromni skledi) v primerjavi z dodajanjem 1 žlice olja vaši solati. Katera vas bo bolj nasitila?
  • Olje je izjemno predelano. To vključuje olivno, kokosovo, koruzno, repično olje in da, celo avokadovo olje. Vsaka od teh je v bistvu maščoba, pridobljena iz polnovrednega vira hrane, pri čemer ostanejo skoraj vsa hranila, ki so bila prisotna. Po mojem mnenju je vedno bolj koristno zaužiti celoten vir hrane kot samo olje. Pomislite na kokos in ne na olje ter na avokado in ne na ekstrakcijo maščobe.
  • Pomembno sporočilo pri tem ni, da maščobe demoniziramo, ampak da jih uživamo v vseh virih z vsemi hranili in vlakninami, ne pa v ekstrakciji. Nekateri primeri vključujejo oreščke, avokado, kokosove orehe, maslo iz orehov, olive in drugo!
  • Všeč mi je okus moje hrane brez tega (in občutek mojega telesa)! Namesto osnovne arome olja in 'masti' lahko cela živila zasijejo!
  • Da bi spodbudili to točko, je tukaj odličen članek dr. Joela Fuhrmana o tej temi: https://www.drfuhrman.com/get-started/eat-to-live-blog/84/olive-oil-is-not-a-health-food

Kljub temu, da sem olje opustil kot del svojega vsakodnevnega življenjskega sloga, me osebno to ne skrbi, ko jem zunaj, ker se mu je precej težko izogniti. Doslednost je veliko pomembnejša od popolnosti in kot vsaka stvar je tudi za oblikovanje nove navade potreben čas.

Kako kuhati brez olja

  • Za praženje ali praženje:Na zmerni ogenj dodajte ponev iz nerjavečega jekla ali nestrupeno ponev z neoprijemljivo površino in dodajte 1-2 žlici zelenjavne juhe ali vode. Nato dodajte zelenjavo ali tofu/tempeh in prepražite tako kot običajno. Po potrebi v ponev dodajte majhne količine zelenjavne juhe ali vode, ne da bi zelenjavo kuhali na pari.
  • Peka:Odločite se za rastlinske veganske recepte iz polnovrednih živil, ki zahtevajo sadne nadomestke, kot so jabolčna omaka, banane in datlji, ki bodo vašim pekovskim izdelkom dodali prijetno vlažnost brez olja. V pekačih za štruce in pite uporabite pergamentni papir, v pekaču za mafine pa podloge.
  • Praženje:Za pečenje zelenjave na ponvi vedno uporabite pergamentni papir. Nič se ne oprime in je brez strupenih snovi! Preden jih dodate v pečico, začinite zelenjavo z veliko lepimi začimbami, kot je česen v prahu, malo soli, kopra in popra. Lahko celo poškropite z malo zelenjavne juhe!

Kje najti recepte brez olja

Če še niste slišali, vodim program obrokov rastlinskega izvora s 100-odstotno dodanim oljem brez polnovrednih živil! Člani prejmejo takojšen dostop do moje celotne zbirke preprostih, veganskih obrokov, ko se prijavijo, vključno z več kot 250 recepti z navodili po korakih. Še bolje, vsak recept vključuje tudi vsebnost kalorij, maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov, kar vam pomaga doseči vaše cilje.

Načrti obrokov so posebej zasnovani za zaposlene ljudi, ki imajo v mislih pripravo obrokov in zelo okusne recepte poleg čičerike in spiraliziranih bučk. Pomislite na okusne karije, pice in testenine. Zdaj se lahko pridružite za samo 7, 99 $/mesec (prekličete kadar koli) tukaj!

PRIJAVITE ME ZA VEGANSKE PREKREDE BREZ OLJA

Tako sem navdušen, da te vidim v notranjosti! Nov načrt obrokov odpade vsak četrtek.

Hvala za branje! Kot vedno lahko uživate v več mojih veganskih receptih in rastlinskih razmišljanjih Instagram , Facebook in Pinterest .

Priljubljene Objave