Kako ponovno vzgojiti zelenjavo iz ostankov

V tem članku vam bomo povedali, kako ponovno vzgojiti zelenjavo iz ostankov. Pridelovanje zelenjave iz ostankov je neverjetno enostavno, poceni in trajnostno.

Namesto da dovolite, da vaša zelenjava konča na kompostu, se lotite te dejavnosti doma in začnite gojiti svojo hrano!

Če ste poskušali imeti kuhinjo brez odpadkov, je pridelava lastne zelenjave iz ostankov najboljša tehnika recikliranja. Uporaba ostankov zelenjave in njihovih semen za ponovno pridelavo lastne hrane vam bo pomagala ustvariti trajnostno rastlinsko kuhinjo vaših sanj!Za začetek se prepričajte, da so zelenjavni ostanki, ki jih uporabljate, v primerni obliki. V prvem tednu tega postopka boste hitro ugotovili, ali bodo ponovno zrasli. Če torej ne ugotovite, da vaša zelenjava na tej točki začenja kaliti, jo je dobro vrči na kompost.

Seznam zelenjave, ki jo lahko ponovno vzgojite iz ostankov

Enostavno narediti:

Zelena čebula - To je eno izmed najlažjih mest za začetek pri gojenju lastne zelenjave iz ostankov. Morda boste videli, da se ta kar nekajkrat pojavlja na internetu in mislite, da nimate časa za to! Ampak, upoštevajte moje besede, to je izjemno preprosto narediti. Zelena čebula ima izpostavljene korenine in v vodi hitro ponovno zraste. Čez teden dni boste spet začeli videti, kako vaše korenine rastejo z zeleno paro!

drugo – Potopitev osrednje korenine ohrovta bo zlata vstopnica za ponovno rast vašega ohrovta! To bo ponovno zraslo v približno 2 tednih, vendar boste začeli videti, da bodo korenine pognale prej! Ko vidite kalčke, imate zeleno luč.

por – Tudi to je enostavno, podobno kot zelena čebula.

Korenje/pesa – listnati vršički – Ko gre za korenje in peso, boste ponovno gojili listnate zelene vršičke. Ta del te zelenjave se običajno ne upošteva. Če ste na dobri poti, da ustvarite trajnostno kuhinjo, boste z uporabo cele zelenjave zavrgli manj hrane. Tudi ta zelena je okusna! Dodate jih lahko solatam, sotiranim, omakam in smutijem. Polni so zdravih hranil in jih je tudi enostavno pobrati!

zelje – Zelje bo tisto, ki ga boste morali presaditi na svoj vrt, vendar ga lahko hitro ponovno zrastete v vodi.

Zelena / koromač – Te zelenjave ni hitro pridelati, vendar je metoda za to še vedno precej preprosta. Te ostanke boste kar najbolje izkoristili pri ponovni rasti!

Kako ponovno vzgojiti zelenjavo iz ostankov

Korak 1

Nekoreninski zelenjavi odrežemo zgornji del korena ali spodnji del. To bo odvisno od tega, katero zelenjavo ponovno gojite.

2. korak

Potaknite koreninske potaknjence v majhno skledo, zidan kozarec ali krožnik. Vse, kar ima vrhnji koren, postavite v majhno posodo.

3. korak

Vsak dan menjajte vodo. Z vsako menjavo vode preverite korenine za nov razvoj.

4. korak

Kmalu boste videli, da je vaše listnato zelenje začelo ponovno rasti ali pa se je razvilo veliko korenin. Obrežite želeno listnato zelenjavo ali pa jo presadite na svoj vrt ali lonec za gojenje v zaprtih prostorih. Žetev, ko bo polna!

Zahtevana višja stopnja pozornosti:

Ta spodnja zelenjava lahko ponovno zraste iz ostankov, vendar postopek traja več časa. Zato jih nisem vključil v del z navodili. To okusno zelenjavo sem želel izpostaviti, ker je v rastlinski kuhinji razširjena in jo lahko, če je dostopna, ponovno vzgojite na domačem vrtu. Spodaj sem na kratko opisal, kako to storiti.

Krompir - Krompir narežite na polovice ali koščke z vidnimi očmi. Posadite neposredno na gredico ali v zemljo za lončnice. Začele bodo poganjati v 1-2 mesecih. Ta metoda ne bo delovala pri sladkem krompirju. Če bi radi poskusili sladko, posadite cel krompir in počakajte, da zraste.

gobe – Težavnostna stopnja je za gobe visoka. Če ste ambiciozni, poskusite! Odrežite jim klobuke in posadite v lonec, tako da je vrh gobe izpostavljen v zemlji. Prepričajte se, da je vaša zemlja bogata s hranili in da sledite negi. Tukaj je neverjeten in informativen članek o gojenje gob.

česen – Navodila za ponovno gojenje česna so preprosta, vendar bo trajalo nekaj časa. Vzemite strok iz čebulice in ga vstavite v lonec s korenino navzdol. Do pomladi ali poletja boste lahko nabrali povsem novo čebulico in uživali!

Ingver – Ingver bo najbolje zrasel v zaprtih prostorih na toplem, saj je tropski. Če opazite koreninske madeže ingverja, ga potopite v vodo, da začne rasti nov brst. Ko se popek pojavi, ga prestavite v lonec z rodovitno zemljo. Po nekaj tednih boste začeli videti zelene poganjke, ki poganjajo iz zemlje, in lahko boste želi.

Zelišča, ki ponovno zrastejo v vodi:

 • Bazilika
 • Kot
 • Origano
 • žajbelj
 • Cilantro
 • Peteršilj

Zelišča zlahka zrastejo v vodi! Pazite le, da v vodo potopite samo korenine in ne listov.

Ponovno pridelajte zelenjavo iz odpadnih semen:

 • paprike
 • kumare
 • Buče
 • Zimski squash
 • Paradižnik

Se lahko spomnite boljšega načina za uporabo cele zelenjave? Zdaj, to je trajnostno! Gojite zelenjavo z uporabo odpadnih semen, tako da jih vstavite v svojo gredico. Zelenjava, ki sem jo naštel zgoraj, je ena najlažjih.

Če iščete drugo zabavno vadnico za ponovno rast, si oglejte naš članek o tem, kako gojiti svojo ananas doma!

Imamo obilico BREZPLAČNIH virov za rastlinski način življenja, preverite jih v tem delu našega spletnega mesta.

Ker zdaj ponovno gojite svojo zelenjavo, menimo, da je pravi čas, da se navdihnete s polnovrednimi rastlinskimi recepti!

Najboljši način za to je, da se prijavite v program Plant Ahead Program, ker ko postanete član, boste pridobili dostop do več kot 70 pripravljenih rastlinskih obrokov, ki vključujejo 100 receptov, med katerimi lahko izbirate. Tako boste lahko takoj začeli kuhati okusne jedi iz domače zelenjave!

Pridružite se skupnosti še danes in začnite kuhati!

Priljubljene Objave