Kako začeti jesti rastlinsko hrano (ne da bi se počutili prikrajšane!)

OPOMBA: Ta članek se osredotoča na prehod na a polnovredna živila , rastlinska prehrana. Z drugimi besedami, govorimo o nasvetih za prehod na prehrano, bogato s sadjem in zelenjavo, polnozrnatimi žitaricami, fižolom in lečo ter oreščki in semeni, NE pa o veganski prehrani s čipsom, oreos in sladkarijami.

Tofujevi zavitki

Ko se prvič podamo na potovanje, ki temelji na rastlinah (ali skoraj kateri koli novi dieti, če smo že pri tem), ponavadi objokujemo vse stvari, ki jih ne moremo več jesti – nič več jajc, nič več sira, nič več piščančjih mehčacev. Čeprav obstaja nekaj precej okusnih rastlinskih alternativ našim najljubšim živalskim proizvodom, si ne moremo kaj, da se ne bi počutili, kot da smo nekaj izgubili in da smo se zatekli k življenju z manj svobode in užitkov.

Da bi bile stvari še hujše, to negativno oblikovanje rastlinske prehrane ponavadi poveča naše želje po nerastlinski hrani (človeška narava je, da si želimo nekaj več, ko nam rečejo, da tega ne moremo imeti!).Skratka, običajno je, da se počutimo razočarani, nezadovoljni in celo zamerljivi. Tudi če ste 150-odstotno prepričani v prednosti rastlinske prehrane, je težko še naprej početi nekaj, zaradi česar se tako počutite!

Dobra novica je, da se vam ni treba tako počutiti. S pravilnim pristopom in načinom razmišljanja je lahko rastlinska prehrana zabavna, prijetna in izpolnjujoča pot.

nasvet št. 1: dodajte, ne izločite

Pri prvem prehodu na rastlinsko prehrano ne izključujte ničesar. (Da, lahko še naprej jeste svoja jajca, sir in piščančje mehke!)

Namesto tega dodajte stvari. Morda dodate porcijo brokolija vaši običajni večerji ali sadje svojemu zajtrku. Morda imate prilogo solate k kosilu ali malo korenčkov in humusa k popoldanski malici.

Morda boste morali prilagoditi svoje porcije drugih živil, da boste naredili prostor za te dodatke, vendar je ključnega pomena, da se nanje osredotočitedodajanje do, neizločanje izvašo prehrano.

Ne samo, da ta pristop brez omejevanja zelo olajša prehod s psihološkega vidika, ampak tudi daje našim telesom (vključno z našimi brbončicami!) čas, da se prilagodijo temu novemu načinu prehranjevanja. Postopoma vam bo rastlinska hrana postajala vedno bolj všeč; hrepeneli boste po njihovih okusih in počutju ob takšnem prehranjevanju. Še preden se zaveste, bodo živalski izdelki, brez katerih ne morete preživeti, naravno izginili iz vaše prehrane.

nasvet št. 2: naredite zdrave zamenjave

Poleg dodajanja rastlinskih živil v vašo prehrano poskusite z izdelavo zdravih nadomestkov. Tako kot pri pristopu dodaj, ne izključuj, je priprava zdravih nadomestkov odličen način za preusmeritev vaše prehrane na zdrav in trajnosten način, ne da bi sprožili miselnost o pomanjkanju, ki hrani prenajedanje in občutke pomanjkanja.

Nekaj ​​primerov:

 • Tortilje iz bele moke → polnozrnate tortilje
 • Bele testenine → polnozrnate testenine
 • Beli riž → rjavi riž
 • Ocvrt čips → pečen čips
 • Sladkana žita → žita z manj sladkorja

Pomembno je, da vam ni treba takoj skočiti z belega kruha na organske pirine jagode; namesto tega se osredotočite namajhnakorake, s katerimi lahko izboljšate svojo prehrano.

nasvet št. 3: spremenite svojo perspektivo

Obravnavanje rastlinske prehrane kot priložnosti in ne izgube je še en odličen način za preoblikovanje prehrane.

Recimo, da ste vsak dan pojedli unčo sira, 2 jajci, jogurt in standardno porcijo piščančjih prsi. To je več kot 500 kalorij (več kot četrtina tistega, kar večina od nas potrebuje na dan). Ko prehajate na rastlinsko prehrano, se lahko osredotočite na izgubo (teh stvari ne morem več jesti!) ali pa na pridobitev (zdaj imam 500 dodatnih kalorij za preizkušanje nove/drugačne hrane! ).

Tako preprosto se je osredotočiti na omejitve rastlinske prehrane. Toda za mnoge ljudi je rastlinska prehrana močna motivacija za raziskovanje in preizkušanje nove hrane. (Jaz, na primer, nikoli ne bi raziskal neverjetnega prehranskega kvasa, če ne bi raziskal rastlinske prehrane.)

Zato bodite ustvarjalni in izkoristite ta prehod kot priložnost za raziskovanje. (In če potrebujete dodatna navodila, je lahko rastlinski načrt obrokov, kot je Plant You’s Meal Prep Program, odličen dodatek k vašemu življenjskemu slogu!)

Nasvet #4: bodite prilagodljivi

Nekaterim ljudem gre najbolje s pristopom vse ali nič, večini pa ne. Če ste kot večina nas, si dovolite, da ste prilagodljivi in ​​ugotovite, kaj vam ustreza. Nekaj ​​strategij, ki sem jih slišal:

 1. Privoščite si dan goljufanja. Jejte rastlinsko hrano 6 dni v tednu, 7. pa jejte, kar želite.
 2. Privoščite si goljufivi obrok. Jejte rastlinsko hrano za vse obroke dneva razen enega.
 3. Ne lepite nalepke na to. Večino časa jejte rastlinsko hrano, vendar si dovolite, da si občasno privoščite skledo sladoleda.

Navsezadnje poskusite z različnimi strategijami in naredite tisto, kar vam najbolj ustreza.

Nasvet št. 5: povežite se s svojim zakaj

Tudi če boste uporabili zgornje nasvete, bo prehod na rastlinsko prehrano verjetno predstavljal nekaj izzivov in naleteli boste na trenutke, ko vas bo mikalo, da bi odnehali. Da bi prebrodili te trenutke, je ključnega pomena, da vam je jasno, kaj je vaša motivacija za rastlinsko prehrano.

Nekaj ​​stvari, o katerih morate razmisliti:

 1. Zakaj želim jesti rastlinsko hrano? (Nekaj ​​primerov: zmanjšanje okoljskega odtisa, zmanjšanje škode za živali, izboljšanje zdravja.)
 2. Zakaj želim narediti to spremembo zdaj?
 3. Kako zavezan sem k tej spremembi?
 4. Kaj sem pripravljen narediti, da se to zgodi? Česa *nisem* pripravljen narediti?
 5. Kaj bi to lahko oviralo ali naredilo izziv? Kako lahko ublažim te ovire?

Prav tako je lahko koristno razmišljati o načinih, kako se redno povezovati s svojo motivacijo za spremembe. Na primer, če sprejemate rastlinsko prehrano, da bi izboljšali svoje zdravje, si morda vzamete nekaj časa in redno pišete dnevnik o pozitivnih učinkih, ki jih občutite pri uživanju rastlinske hrane. Ko je vaša motivacija nizka, ponovno preglejte ta seznam in se spomnite, kako čudovito se počutite zaradi tega načina prehranjevanja!

Na splošno ima rastlinska prehrana toliko pozitivnih koristi za nas in za svet okoli nas. Upajmo, da vam bodo ti nasveti nekoliko olajšali vključitev rastlinske prehrane v vaš življenjski slog.

Kaj vas je spodbudilo, da ste se začeli prehranjevati rastlinsko? Katere strategije so vam pomagale pri prehodu?

Napisal Dominique Alessi . Dominique je balerina, ki je postala računalničarka, ki je postala zdravstvena trenerka. Njeno poslanstvo je pomagati prizadevnim strokovnjakom, da ponovno dajo prednost svojemu zdravju, da lahko sprostijo svoj najboljši jaz. Prijavite se na njene e-novice za več nasvetov, trikov in virov, ki vam bodo pomagali živeti preprostejše in bolj zdravo življenje.

Potrebujete pomoč pri svojem rastlinskem načinu življenja? Pridružite se Plant Ahead TUKAJ in pridobite takojšen dostop do naših preprostih, začetnikom prijaznih rastlinskih receptov in načrtov obrokov iz polnovrednih živil!

Priljubljene Objave