Kako zmanjšati zavrženo hrano

Pogovorimo se o odpadkih, zlasti o tem, kako zmanjšati zavrženo hrano. Če iščete načine za upravljanje svojo rastlinsko kuhinjo na učinkovitejši način, ste prišli na pravo mesto.

prazen kozarec jagodne marmelade

Morda ste že uganili, da sem navdušen nad širjenjem ozaveščenosti o živilskih odpadkih in pomagam pri njihovem zmanjševanju.

Leta 2021 sem začel s serijo receptov, namenjenih uporabi ostankov, odvečnih proizvodov in delov rastlin, ki se običajno zavržejo. Tega nisem nikoli pričakoval Serija Scrappy Cooking bi dobil toliko pozornosti, vendar sem tako vesel, da ljudje menijo enako glede zavržene hrane.deb perelman melhor bolo de aniversário

Nekaj ​​let pozneje ne morem verjeti, da bo kmalu izšla moja druga kuharska knjiga, posvečena vsem odštekanim načinom življenja. PREDNAROČITE KUHARSKO KNJIGO SCRAPPY pred 2. aprilom in prejmite takojšen dostop do več kot 200 $ vrednih brezplačnih izdelkov!

Medtem pa se pogovorimo o živilskih odpadkih in o tem, kako jih zmanjšati.

@

Sem kuhar z malo odpadki 🤷‍♀️ #zeleniteden #mesec zemlje #na rastlinski osnovi #recept #zdravo #scrappy #scrappycooking

♬ originalni zvok – Carleigh Bodrug –
Kazalo Poglej večPoglej manj

Zakaj bi si morali prizadevati za zmanjšanje zavržene hrane

  Okoljski udarec.Odpadna hrana veliko prispeva k emisijam toplogrednih plinov, ki prispevajo k podnebnim spremembam. Ko gredo živilski odpadki na odlagališča, proizvajajo metan, močan toplogredni plin, ki je 25-krat bolj škodljiv kot ogljikov dioksid.Gospodarski učinek.Zmanjšanje zavržene hrane vam lahko prihrani denar. Če porabite vso hrano, ki jo kupite, se lahko izognete nepotrebnim odhodom v trgovino in zmanjšate celoten račun za hrano.Prehranska varnost. Živilski odpadki so vprašanje socialne pravičnosti. Ena tretjina vse hrane, proizvedene na svetu, se izgubi ali zavrže, kar je zapravljanje virov, s katerimi bi lahko nahranili lačne ljudi. Z zmanjševanjem živilskih odpadkov lahko pomagamo zagotoviti, da je hrane dovolj za vse.Ohranjanje virov.Pridelava hrane zahteva veliko virov, vključno z vodo, zemljo in energijo. Ko se zavrže hrana, se zavržejo tudi ti viri. Poleg tega gre v nič tudi vsak trud, ki ga vložite v nakup, transport, shranjevanje in kuhanje hrane.Deponijski prostor.Odpadna hrana zavzema dragocen prostor na odlagališčih, ki jih marsikje že tako primanjkuje. Poleg tega ne manjka drugih materialov, ki vsak dan končajo na odlagališču.Osebni ogljični odtis.Vsako dejanje, ki ga naredimo, vsaka naša izbira pusti sled v tem svetu. In čeprav obstajajo drugi načini za zmanjšanje vašega osebnega ogljičnega odtisa, so živilski odpadki glavna sestavina in odličen začetek.

Živilski odpadki po vsem svetu

 • Po podatkih Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo ( FAO ), okoli ena tretjina vse hrane, proizvedene na svetu, se izgubi ali zavrže . To znese približno 1, 3 milijarde ton hrane vsako leto.
 • V Kanadi ocenjujejo, da 58 % vse proizvedene hrane se zavrže . To je enako 35, 5 milijona ton hrane na leto, v vrednosti 49, 5 milijarde CAD . Na gospodinjstvo je to 140 kilogramov odpadne hrane vsako leto v povprečju. Sliši se veliko, kajne?
 • V ZDA ocenjujejo, da 30-40 % zaloge hrane se zavrže , kar je enako približno 133 milijard funtov hrane v vrednosti 161 milijard USD .
 • Trije največji viri zavržene hrane na svetu so gospodinjstva (61 %), gostinstvo (26 %) , in proizvodnja in predelava (13 % ).
 • Odpadna hrana prispeva k približno 8 % svetovnih emisij toplogrednih plinov .
 • V državah v razvoju do zavržene hrane običajno pride zaradi slaba infrastruktura in neustrezni skladiščni prostori , medtem ko je v razvitih državah pogosto zaradi vedenje potrošnikov in živilski standardi .
 • Sveži pridelki so najpogosteje zavržena hrana na svetu, saj so pokvarljivi in ​​se lahko hitro pokvarijo. Po podatkih FAO, sadje in zelenjava predstavljata 44 % vse odpadne hrane . Kruh in drugi pekovski izdelki so drugo najbolj zavrženo živilo, ker hitro zastarajo in se pogosto prodajajo v velikih količinah.

Kako zmanjšati osebno zavrženo hrano

Kot lahko vidite, vprašanje zavržene hrane presega zadnjo porcijo ostankov hrane ali star kos sadja. Zgornji statistični podatki kažejo pomemben vpliv zavržene hrane na svetovno gospodarstvo, okolje in prehransko varnost.

Vendar to ni razlog za obup! Zmanjšanje zavržene hrane je pomembno vprašanje, ki zahteva ukrepanje, a dobra novica je, da lahko z nekaj majhnimi spremembami naredite ogromno!

Kot jedec rastlinske hrane (ali celo gospodinjstvo, ki temelji na rastlinski hrani), je pravzaprav zelo malo živil, ki jih ni mogoče rešiti z eno od spodnjih metod.

Načrtovanje obrokov

Med številnimi prednostmi načrtovanja obrokov je zmanjšanje lesnih odpadkov glavna! Preden greste po nakupih, načrtujte obroke za teden in sestavite nakupovalni seznam. To vam bo pomagalo kupiti točno tisto, kar potrebujete, in se izogniti impulzivnim nakupom, ki bi lahko šli v nič.

Če vam besede načrt obrokov povzročajo glavobol, potrebujete Planer ! Ta aplikacija za načrtovanje obrokov je POPOLNOMA VEGANSKA, z bazo podatkov z več kot 600 okusnimi, začetnikom prijaznimi recepti, med katerimi lahko izbirate.

Še bolje, lahko izberete število porcij za vsako jed, ki jo vključite v svoj jedilnik. Na ta način aplikacija na podlagi vaše izbire ustvari prilagojen seznam živil. Če poskušate zmanjšati zavrženo hrano, vam bo ta planer spremenil življenje!

barriga de porco doce
hladilnik, napolnjen s svežimi pridelki, lepo organiziranimi v pisanih posodah in okolju prijazni embalaži

Hrano pravilno shranjujte

Poskrbite za shranjevanje živil na pravem mestu in pri pravi temperaturi, da ostanejo sveža čim dlje. Uporabljajte kakovostne posode za shranjevanje hrane in pripravo obrokov, sadje in zelenjavo pa hranite ločeno, da se ne pokvarita.

Različne vrste hrane bodo zahtevale različne pogoje za optimalno dolgotrajno shranjevanje. To velja za sveže pridelke , pa tudi suha in konzervirana hrana.

Na primer, korenasta zelenjava je najboljša, če je shranjena v temnih, hladnih in dobro prezračenih prostorih. Pravzaprav se večina zelenjave ne obnese dobro v plastičnih vrečkah. Zato je po potrebi najbolje uporabiti mrežaste ali bombažne vrečke, vedno pa lahko tudi brez njih.

Pridobite Scrappyja

Presenečeni bi bili, koliko stvari gre v nič, ker ljudje ne vedo, kako uporabiti ta del zelenjave. Pravzaprav se veliko ljudi sploh ne zaveda, da so številni ostanki hrane dejansko užitni!

dumplings

To vključuje sadne in zelenjavne lupine, semena bučk, stebla brokolija, liste cvetače in drugo! Da bi vam pomagal izkoristiti čim več vsake sestavine, sem ustvaril celo serijo receptov Scrappy Cooking.

Druga odlična priložnost za zmanjšanje odpadkov je, da spremljate svoje ostanke. Namesto da jih pustite, da gredo v nič, jih pojejte za kosilo naslednji dan, jih vključite v nove recepte ali jih zamrznite za kasnejšo uporabo.

PREDNAROČITE KUHARSKO KNJIGO SCRAPPY za še več receptov z malo odpadki, ki jih imate pri roki! Ta kuharska knjiga ima celo cel razdelek o napadu na vašo kuhinjo, da zagotovite, da vaši pridelki ne gredo v nič.

Končno lahko nekaj zelenjavnih ostankov spremenite v... več zelenjave ! Ko se naučite obnoviti svojo zelenjavo, podvojite njeno vrednost!

Vloženi česen Scapes Zelene jušne bombe

Konzerviraj hrano

Ni nujno, da so mnoga živila sveža, da jih uživate. Ti lahko zamrzniti , sušite, konzervirajte in kisajte živila, ki bi sicer šla v nič.

In ne skrbite, za to običajno ne potrebujete drage opreme. Številne postopke ohranjanja je mogoče doseči z običajnimi kuhinjskimi predmeti. Presenečeni bi bili, če bi vedeli, kako enostavno je!

queijo grelhado de abobrinha

Kompost

Kompostiranje je odličen način za predelavo živilskih odpadkov v zemljo, bogato s hranili, za vaš vrt. Kompostirate lahko ostanke sadja in zelenjave, kavno usedlino, pa tudi zastarele ali pokvarjene predmete.

Če imate vrt, lahko zgradite kompostni zaliv, kjer lahko predelate tudi stvari, kot so pokošena trava, papir in karton.

Za kompostiranje v manjšem obsegu lahko postavite majhen zaboj za kompost na kuhinjskem pultu. Če tam, kjer živite, nimate zunanjega prostora, lahko kompost uporabite za gnojenje sobnih rastlin ali gojenje zelišč na balkonu.

Donirajte odvečno hrano

Nihče ni popoln in mnogi od nas so na koncu dobili več pridelkov in druge hrane. Če imate odvečno hrano, za katero veste, da je ne boste mogli porabiti, razmislite o tem, da bi jo darovali lokalni banki hrane, ljudski kuhinji ali zavetišču.

Povprašate lahko tudi med prijatelji, družino ali lokalno skupnostjo. Ljudje lahko sprejmejo rezervno hrano ali jo zamenjajo za kaj drugega.

Majhno kozo podajo skozi ograjo

Nahranite svoje ljubljenčke

Mačke in psi tega morda ne bodo cenili, toda rastlinojedim ljubljenčkom in domačim živalim je všeč ostanki sadja in zelenjave! Ne glede na to, ali gre za bananine olupke, korenčkove vršičke ali star kruh, lahko svojega živalskega prijatelja pogostite, namesto da ga zavržete.

Hrčki, morski prašički, zajci, kokoši, race, koze in celo prašiči bodo običajno veliko bolj cenili vaše ovenelo zelenje kot vi sami. Bodite prepričani, da preverite morebitne omejitve glede na specifično vrsto vašega hišnega ljubljenčka.

Spremljajte datume poteka

Še en odličen način, da napredujete in zmanjšate zavrženo hrano, je, da spremljate datume poteka in najprej uporabite starejše izdelke, da se izognete zavrženju pokvarjene hrane.

Čeprav so odlični za dolgoročno skladiščenje, so lahko konzervirani izdelki pogost vir odpadkov, saj imajo pogosto dolgo življenjsko dobo in jih lahko pozabimo v zadnjem delu shrambe.

Najboljši način za to je, da svoj hladilnik, zamrzovalnik in shrambo uredite na dostopen način, kjer so v ospredju najstarejša živila. Vsak teden si določite dan za pregled in oceno situacije.

 • Ali imamo kaj ostankov, ki bi jih morali pojesti?
 • Je kakšnim živilom kmalu potekel rok uporabe?
 • Ali obstaja način, da ta živila vključim v svoje obroke ta teden? Ali jih lahko konzerviram, da jim podaljšam rok uporabnosti?

Ko določite živila, ki jih morate zaužiti prej kot slej, lahko uporabite Kuharska knjiga oz Planer za navdih za recept. Na ta način je skoraj zagotovljeno, da boste svoje vire izkoristili na najboljši možni način.

akcijski posnetek menjalnice banke hrane s konzerviranimi izdelki v ospredju in bananami v ozadju

Ali ga je dejansko treba zavreči?

Ko že govorimo o rokih uporabnosti, Vem, da veliko ljudi še vedno zavrže zelenjavo, ko ima nekaj rjavih madežev ali nepravilnosti.

caçarola de feijão verde com bechamel

To je vsekakor treba obravnavati, če vaši izdelki niso gnili ali plesnivi, saj sta sadje in zelenjava najverjetneje še vedno dovolj dobra za uživanje. Te rjave banane ali ovenele špinače še ne pojejte!

Ko gre za predmete shrambe, upoštevajte razliko med najbolje pred datum vs uporabite do datum. Ta dva datuma se pogosto zamenjata in hrana se zavrže, saj ljudje mislijo, da je rok uporabe enak datumu poteka.

Priljubljene Objave