Sadje in zelenjava, ki dobro zamrzneta

Članek v spletnem dnevniku bo vaš popoln vodnik po sadju in zelenjavi, ki dobro zamrzneta!

Ko sledite proračunu na rastlinski prehrani, lahko prihranite na tone denarja z zamrzovanjem svežega sadja in zelenjave. Odločitev za zamrzovanje sadja in zelenjave vam bo pomagala zmanjšati zavrženo hrano in je koristna za vse, ki se želijo izogniti plastiki za enkratno uporabo.

Radi se držimo polnovredne rastlinske prehrane, ker je lahko zdrav življenjski slog trajnosten in proračunu prijazen. Zamrzovanje svežega sadja in zelenjave zahteva le nekaj dodatnih korakov in priprav.Sadje in zelenjava, ki dobro zamrzneta – kako začeti

Pred zamrzovanjem je potrebno sadje in zelenjavo oprati. Začeli bomo z razpravo o sadju, saj ga lahko takoj zamrznete v posodi za večkratno uporabo ali plastični vrečki za zamrzovanje. Določeno sadje bo morda zahtevalo nekaj dodatnih korakov, vendar ga lahko takoj zamrznete, če želite prihraniti čas. Na spodnjem seznamu opisujemo korake, ki jih potrebujejo nekatere sorte sadja. Nato odstranite čim več zraka, če uporabljate vrečke za zamrzovanje, morda pa boste v vrečko želeli dodati tudi limonin sok, daobdrži sadjeod porjavitve.

Da bi zelenjavo dobro zamrznili, jo je treba blanširati. Blanširanje zaščiti encime pred poškodbami barve, okusa in hranilne vrednosti. Najboljša praksa je shranjevanje zelenjave v nepredušnih posodah ali v vrečkah za zamrzovanje. Če imate več časa, položite zelenjavo na pladenj in jo zamrznite, da zagotovite, da zamrzne do konca. Ta metoda bo preprečila nastanek velikih ledenih kristalovoblikovanje innadgrajuje zelenjavo, ki povzroča opekline v zamrzovalniku, in bo upočasnila izgubo hranilne vrednosti.

Nedavno smo napisali članek o sadju in zelenjavi, ki najdlje zdržita v vašem hladilniku; to je lahko tudi članek, ki ga je koristno prebrati, če želite natančno izvedeti, kako ohraniti zelenjavo in sadje za hladilnik ali shrambo.

Kako blanširati

Blanširanje je preprosta tehnika, ki se uporablja za zamrzovanje zelenjave.

Za pravilno blanširanje zelenjave sledite tem korakom.

 1. Velik lonec vode zavrite
 2. Pripravite zelenjavo tako, da jo narežete na majhne koščke
 3. V vrelo vodo dodajte 1-2 žlici soli
 4. V majhnih količinah dodajte zelenjavo v vrelo vodo
 5. Zelenjava se kuha 3-5 minut
 6. V veliko skledo z ledeno vodo spustite zelenjavo v vodo, da se ohladi
 7. Odcedite zelenjavo in pripravljeni ste za zamrzovanje

Katere posode uporabiti?

Najboljša vrsta embalaže ali posod za zamrzovanje bi bile plastične vrečke za zamrzovanje ali za večkratno uporabo, da bi sadje in zelenjavo položili v zamrzovalnik. Uporabite lahko tudi različne posode za zamrzovanje iz stekla, aluminija in plastike. Oglejte si naše najljubše posode za pripravo obrokov tukaj.

Kako zaščititi sadje in zelenjavo pred opeklinami v zamrzovalniku?

Da se izognete opeklinam v zamrzovalniku, morate vedeti, na kaj morate iskati! Velike kepe ledenih kristalov, trda struktura in razbarvanje. Opekline v zamrzovalniku nastanejo zaradi izgube vlage in se lahko hitro zgodijo, če vaše sadje in zelenjava nista pravilno shranjena v zamrzovalniku. Najpomembneje je, da ožganost zamrzovalnika vpliva na kakovost vašega sadja in zelenjave in lahko zagotovi močan grenak okus. Opekline v zamrzovalniku lahko preprečite tako, da vzdržujete stalno nizko temperaturo v zamrzovalniku, odstranite čim več zraka iz zamrzovalnih vrečk in odprete zamrzovalnik le, ko je to potrebno, da preprečite odmrzovanje hrane. Zelenjava in sadje, zažgana v zamrzovalniku, sta varna za uživanje, vendar ni priporočljiva, kermalo verjetno je, da bodo zelo prijetni ali dobrega okusa.

Kako dolgo zdržita sadje in zelenjava v zamrzovalniku?

Sadje in zelenjava lahko zamrzneta kar nekaj časa in to je odlično za tiste z omejenim proračunom! Sadje in zelenjavo lahko zamrznete za 12-18 mesecev brez večje izgube okusa ali kakovosti. Po tem času boste morda opazili razliko v okusu in teksturi, vendar bo vaše sadje in zelenjava še vedno varna za uživanje.

Seznam sadja in zelenjave, ki dobro zamrzne

Paradižnik

 • Pred zamrzovanjem operite paradižnik in se odločite, ali boste lupino na paradižniku obdržali za zamrzovanje ali ne. Pred zamrzovanjem ali blanširanjem odstranite stebla. Če se odločite paradižnike olupiti ali paradižnikom odstraniti lupino, jih blanširajte, da ne izgubite večje količine hranilne vrednosti.

Krompir

 • Za učinkovito zamrzovanje izberite vrsto krompirja, ki ga želite zamrzniti, in kako ga želite narezati ali postreči v obrokih. Krompir je okusen v številnih polnovrednih rastlinskih obrokih. Priporočamo, da jih imate pri roki v zamrzovalniku. Blanširanje je potrebno.

Grah / stročji fižol / koruza

 • Stročji fižol, koruza in grah odlično zamrznejo, saj pri pripravi ne zahtevajo veliko, razen blanširanja. Priporočamo, da stročjemu fižolu predhodno odrežete stebla. Ta zelenjava je glavna sestavina vaše rastlinske kuhinje.

Brokoli/brstični ohrovt/šparglji

 • To družino zelenjave bo treba narezati na majhne koščke in najbolje je slediti postopku, tako da jo položite na pladenj in zamrznete, preden nadaljujete s postopkom blanširanja. Ta zelenjava je nagnjena k velikim grudam ledenih kristalov in se ji lahko izognete, če preprosto sledite tem korakom.

banane

 • Za zamrzovanje banan odstranite lupino in jih narežite na koščke. Posodo ali vrečko za zamrzovanje označite z ustreznim datumom, da spremljate kakovost. Zamrznjene banane so kot nalašč za pripravo smutijev ali zdravih sladic! Dodajte 1-2 žlici limoninega soka, da preprečite porjavitevv zamrzovalno vrečko ali posodo.

Jagode

 • Zamrznjene jagode je lepo imeti pri roki, zato priporočamo, da jih položite na pekač, da zamrznejo, preden jih shranite v posodo v zamrzovalniku. Jagode proizvedejo več vode in lahko hitro postanejo kašaste, dodajte 1-2 žlici limoninega soka, da jih ohranite. Zamrznjene jagode lahko preprosto spremenite v okusne zamrzovalne poslastice z modelčki za sladoled in vodo!

Avokado

 • Da, avokado lahko celo zamrznete! Imejte to okusno rastlinsko zdravo maščobo na zalogi v zamrzovalniku. Avokado lahko zamrznete celega ali zmečkanega. Najprej boste morali avokado olupiti, razpoloviti in odstraniti semena. Ko zamrznete celega, vsakemu avokadu dodajte malo limoninega soka in ga zavijte v prozorno folijo. Nato shranimo v zamrzovalnik. Za pretlačen avokado boste morali v skledi pretlačiti z vilicami in ga nato dodati v vrečko za zamrzovanje ter dodati malo limoninega soka, da boste podaljšali življenjsko dobo. Mešanje vam bo pomagalo prihraniti prostor v zamrzovalniku. Priporočamo uporabo samo zamrznjenega avokada za smutije ali omake.

Stonefruit / tropsko sadje

 • Najboljši način za zamrzovanje tropskega ali koščičarjevega sadja je, da sledite metodi zamrzovanja v pekaču. Sadje boste morali narezati na majhne koščke in v vrečko za zamrzovanje dodati limonin sok ali preprost recept za sladkor, preden vse shranite v zamrzovalnik.

Špinača / ohrovt

 • Špinačo in ohrovt je zabavno zamrzniti! Ta trik vam bo prihranil ogromno denarja pri špinači in ohrovtu, ko ju dodate juham, enolončnicam in smutijem. Odlično je tudi, ko vam na koncu obroka ostanejo ostanki hrane, in pomaga pri preprečevanju zavržene hrane. Predlagamo, da špinačo ali ohrovt zmiksate ali iztisnete v sok in ju spremenite v kocke s pladnjem za ledene kocke! Ta trik vam bo prihranil čas v kuhinji.

fižol

 • Svoj fižol lahko zamrznete! To sem ugotovila, ko sem prvič namočila in skuhala suh fižol. Imel sem obilo fižola in moral sem ga shraniti tako, da se ne bi pokvaril. Fižol lahko preprosto shranite v zamrzovalniku. Fižol sem razdelil v dve skodelici na vrečko, ker je običajno to količina, ki bi jo potreboval za recept, vendar lahko ocenite glede na velikost vaše družine. Zamrzovanje fižola je varen način prihranka denarja pri rastlinski prehrani! Fižol je neverjetno dostopen.

Ali lahko obroke zamrznete v serijah?

Seveda! Menimo, da je to odlična ideja za učinkovitost v kuhinji. Zamrzovanje rastlinskih obrokov je odličen način za pripravo več tednov obrokov naenkrat. Če imate v gospodinjstvu zamrzovalnik, je to odlična metoda za pripravo velikih serij omak, pomak, predjedi in še veliko več!

Naši najljubši rastlinski obroki za zamrzovanje:

Potrebujete dodatno podporo, ko gre za rastlinsko kuhanje?

Pridružite se programu Plant Ahead Meal Prep! Plant Ahead vas bo pokril in nikoli vam ne bo treba skrbeti, kaj narediti naslednje! Ko se pridružite temu programu, boste takoj prihranili denar in čas z našimi načrti obrokov brez olja in rafiniranega sladkorja na osnovi rastlinske polnovredne hrane. Vsak teden vam nudimo navodila po korakih za pripravo zdravih in okusnih rastlinskih obrokov. Prijavite se še danes in pridobite dostop do več kot 65 polnovrednih rastlinskih obrokov z nakupovalnimi seznami in makri za vsak recept!

[maxbutton id=1″]

Priljubljene Objave