Ali je kruh veganski?

'Ali je kruh veganski?'

To je pogosto vprašanje, ki ga vegani dobijo ali se sprašujejo ob prvem prehodu. V večini primerov je kruh običajno veganski, vendar morate biti pozorni na nekatere sestavine, ko se odpravite v trgovino s kruhom.

Ko je kruh narejen preprosto iz polnovrednih živilskih sestavin, kot so voda, moka, kvas in sol, je skoraj nič pametnega, vendar nima vsakdo dostopa do pekarne ali časa za pripravo svežega kruha. V trgovini lahko najdete kruh, pripravljen z minimalnimi sestavinami, vendar vemo, da to ni vedno možnost. V tem članku bomo delili vse, kar morate vedeti, ko gre za veganski kruh.Ali lahko jem kruh na rastlinski dieti?

Vsekakor! Osnova kruha so štiri sestavine:

  • Moka
  • voda
  • Sol
  • kvas

Čeprav to ni pametno, ko uživate domač kruh, to ne velja vedno za kruh, kupljen v trgovini. Močno predelan kruh lahko vsebuje neveganske sestavine, zaradi česar je razprava o veganskem kruhu nekoliko zmedena.

Katere neveganske sestavine najdemo v kruhu?

Sestavine, na katere morate biti pozorni, so vsi živalski proizvodi, kot so mleko, maslo, sirotka, kazein, želatina, med in jajca. Morali boste poznati nekaj sestavin, ki običajno niso veganske in nam niso običajni izrazi.

Tukaj je seznam neveganskih sestavin, ki se jih je treba izogibati:

Laktoza

Laktoza je sladkor, ki prihaja iz mlečnega mleka.

Ghee

Ghee je oblika masla brez laktoze, vendar je na koncu dneva še vedno maslo.

Želatina

Želatina je pridobljena iz živali in se uporablja za pomoč pri teksturi kruha.

Sestavine, na katere morate biti previdni:

Mono in digliceridi

To so maščobe, ki pomagajo stabilizirati kruh. Večinoma izvirajo iz soje, včasih pa lahko izvirajo iz živalskih proizvodov, zato bodite previdni!

Lecitin

To je druga vrsta stabilizatorja, običajno iz sojinih zrn, včasih pa lahko izvira iz jajčnih rumenjakov!

Kruh, ki je običajno vedno veganski

Sprouted ali Ezekiel – Ti kruhki so vzkliti iz njihovih zrn, ki so bogata z dodatnimi hranili in beljakovinami.
Kislo testo – Fermentiran z minimalnimi sestavinami kruh iz kislega testa oskrbi naše črevesje z zdravimi bakterijami.
Ciabatta – Ta kruh ima trdo skorjo s puhasto notranjostjo in je kot nalašč za veganski sendvič.
Pita kruh – Pita je narejena z minimalno količino sestavin in je večinoma veganska. Bodite pozorni na dodane mlečne sestavine.
Focaccia – Običajno postrežen in pečen ravno v ponvi s prelivi in ​​bogatim oljčnim oljem.
rž – Zelo podoben teksturi običajnega polnozrnatega kruha, vendar ima bolj oster okus.

Znamke veganskega kruha, ki jih priporočamo

Vse spodaj navedene vrste kruha lahko najdete v trgovini z živili. So rastline, ki ste jih odobrili tudi za okus!

Dave's Killer Bread
Pekarna Silverhill
Severna pekarna
Hrana za življenje
Thomas Bagels

Kaj pa kvas? Ali je vegansko?

Da, kvas je veganski! Tehnično gledano gre za glive in ne prispeva k izkoriščanju živali.

Kaj pa polnozrnata proti beli? Kateri je najboljši?

Če se vedno odločite za polnozrnato možnost, bo vaša najboljša izbira. Polnozrnati kruh je običajno bolj hranilno bogat in manj predelan. Iz belega kruha so običajno odstranili otrobe in kalčke, zaradi česar so kruhu odstranjene številne koristne hranilne snovi. V večini primerov bo beli kruh obogaten z dodanimi vitamini in minerali.

Kaj je Sourdough Bread?

Da, kislo testo je običajno vegansko. Spet je branje oznak ključnega pomena, saj lahko kislo testo včasih vsebuje mleko namesto vode.

Kaj je vzkaljen kruh?

Sprouted Bread je točno to, kar zveni! Zrna, ki se uporabljajo za pripravo kaljenega kruha, so začela kaliti ali 'kaliti'. Zaradi tega postopka je lahko kaljeni kruh lažje prebavljiv in ima več hranilne vrednosti kot vaš tradicionalni kruh.

Kateri kruh je za vas najbolj zdrav?

Nakaljen kruh je še dodatno hranljiv, saj je narejen iz celih zrn, vendar je za vas najbolj zdrav kruh, narejen iz najmanj predelanih sestavin. Zato rada pečem svoj kruh, da točno vem, kaj je v njem!

Ali naj vegani jedo brezglutenski kruh?

Brezglutenski kruh je posebej za vse, ki imate celiakijo ali intoleranco na gluten. Če ne razmišljate o nobenem od teh zdravstvenih razlogov in ste vegan, zagotovo lahko uživate v tradicionalnem kruhu. Večino časa se lahko ljudje zmedejo in domnevajo, da jih uživanje brez glutena naredi bolj zdrave. Nekateri brezglutenski kruhi lahko vsebujejo veliko sladkorja, olja in druge visoko predelane sestavine, tako kot nekateri običajni kruhi, kupljeni v trgovini. Skratka, to ni nujno na splošno bolj zdrava možnost.

Pripravite si kruh sami

Preizkusite moj značilni UGLY recept za kruh brez kvasa, okusen je in tako enostaven za pripravo!

Želite olajšati svoj rastlinski način življenja?

Če ste tukaj novi ali prehajate na rastlinsko prehrano, je prava pot, da se pridružite programu Plant Ahead. Če bi imel ta program, ko sem prvič začel na svoji poti, bi mi bil zelo koristen! Na začetku sem preživel veliko časa, ko sem se počutil slabo, porabil sem ogromno časa za raziskovanje, kaj bi skuhal. In ko bi šel v trgovino, bi moj račun skokovito narasel zaradi modnih sestavin, ki sem jih kupoval. Zaradi tega je bilo težko vztrajati.

Vedel sem, da mora obstajati drugačen način.

Potem sem odkril serijsko kuhanje in se osredotočil na minimalno število sestavin polnovredne hrane. Moj rastlinski življenjski slog se je spremenil in zdaj sem razvil program načrta obrokov za podporo ljudem, kot ste vi!
Ko se pridružite podjetju Plant Ahead, prejmete dostop do naše zbirke preteklih načrtov obrokov in vsak teden nov načrt obrokov, ki temelji na polnovredni rastlinski hrani, vključno s 7 recepti za pripravo! Zagotavljam tudi vsa navodila, razčlenitve makrov in urnik, da boste na dobri poti.

Prepričajte se in se pridružite programu za 7, 99 USD!

Priljubljene Objave