Razlika med rastlinskim in veganskim

Kot bloger o polnozrnati hrani in rastlinski hrani to vprašanje ves čas dobivam od svojih bralcev.

Resnica je, da sta rastlinstvo in veganstvo dve popolnoma različni ideologiji. Za začetek se poglobimo v temelje obeh.

Kazalo Poglej večPoglej manj

Kaj je rastlinska prehrana?

Preprosto povedano, rastlinska prehrana je tista, ki je osredotočena na cele ali minimalno predelane rastline.Kaj torej spada v kategorijo rastlin? Tukaj je pregled nekaterih glavnih živil, ki jih lahko uživamo kot del tega življenjskega sloga na osnovi polnovredne prehrane.

  • zelenjava: Špinača, ohrovt, paprika, zelena solata, bokčoj, čebula itd.
  • sadje: Jabolka, pomaranče, banane, grozdje, maline itd.
  • Polnozrnate žitarice: Oves, kvinoja, rjavi riž, ječmen, kosmiči, polnozrnate testenine itd.
  • Oreščki in semena: Mandlji, arašidi, bučna semena, konopljini srčki, chia semena itd.
  • stročnice: Čičerika, leča, črni fižol, stročnice itd.

Dieta pa večinoma izključuje meso, mlečne izdelke, jajca, pa tudi rafinirano hrano, kot so sladkor, bela moka in večina olja.

Oklevam, da bi temu rekel rastlinska prehrana, ker je po mojem mnenju res bolj življenjski slog. Večina ljudi, ki se zavežejo rastlinski prehrani in izkoristijo številne prednosti, se tako prehranjujejo do konca življenja.

Namesto da je meso središče vašega krožnika, so to okusna tolažilna živila, kot so pečen sladki krompir, divji riž, kvinoja in polnozrnata žita. Za nekaj navdiha za recepte je tukaj nekaj mojih najljubših rastlinskih obrokov:

Našo celotno BREZPLAČNO bazo receptov najdete tukaj.

Če se želite poglobiti v rastlinsko prehrano, imamo celoten vodnik, kako začeti tukaj . Preberete lahko tudi več o neverjetnih zdravstvenih koristih življenjskega sloga, ki temelji na polnovredni rastlinski hrani tukaj .

Kaj pravzaprav pomeni vegan?

Veganstvo je življenjska filozofija, ki temelji na pravicah živali.

Ne samo, da se vegani izogibajo vsem živalskim izdelkom v svoji prehrani, ampak se skušajo izogibati vsem izdelkom ali dejanjem, povezanim z izkoriščanjem živali v vsakdanjem življenju.

To bi lahko pomenilo izogibanje usnju, krznu, kozmetičnim izdelkom, testiranim na živalih, in obiskovanje živalskih vrtov. Namesto prevelike osredotočenosti na prehrano zajema premišljeno prizadevanje, da bi se v vsakdanjem življenju izognili vsemu, kar je povezano z izkoriščanjem živali.

Kakšna je razlika med rastlinskim in veganskim?

Resnica je, da se izraza rastlinsko in veganstvo zelo razlikujeta v svojih osnovnih ideologijah.

V veganstvu je motivacija izogibanje mučenju živali na vseh področjih življenja. Če bi sledili temu toku misli, bi lahko človek še vedno užival prehrano, sestavljeno iz večine predelane in hitre hrane, hkrati pa bi bil še vedno vegan. Ni opis zdrave prehrane posameznika.

Medtem je izraz rastlinsko izviral iz zdravje skupnosti. Opisuje zdrav pristop k prehranjevanju, kjer večino prehrane sestavljajo cele, nepredelane rastline. Ta način prehranjevanja je na splošno namenjen doseganju večjega zdravja (pa naj bo to preprečevanje bolezni, izguba teže ali nekatere druge sorodne prednosti polnovrednega, rastlinskega pristopa k prehranjevanju).

V istem duhu izraz rastlinsko nima etičnega pomena. Nekdo, ki se prehranjuje na rastlinski osnovi, morda ob redkih priložnostih še vedno uživa živalske izdelke ali nosi usnjene izdelke. Ni trdih in hitrih parametrov.

Bi lahko bili rastlinski in veganski?

Absolutno ste lahko rastlinski in veganski. Pravzaprav hashtag #rastlinskivegan se na Instagramu običajno uporablja za opis tega pristopa do življenja in prehrane.

Če povzamemo, bi to pomenilo, da se oba etično zavzemata za izogibanje živalskim izdelkom v vseh vidikih svojega življenja, medtem ko jesta rastlinsko prevladujočo zdravo vegansko prehrano.

Poleg prednosti rastlinskega vegana, ki varuje živali in zdravje, v tem blogu raziskujemo nekatere okoljske razloge za izbiro tega načina življenja v letu 2020 post .

Kako naj začnem jesti rastlinsko vegansko prehrano?

Imamo na stotine brezplačnih receptov in virov, ki vam bodo pomagali začeti na vaši poti k rastlinskemu veganskemu načinu življenja.

Če iščete več navodil, imamo tudi naročnino na načrt obrokov, ki temelji na polnovrednih rastlinah. To članom ponuja nov načrt rastlinske prehrane s sedmimi novimi preprostimi recepti vsak teden.

Ko se člani prijavijo, dobijo tudi dostop do naše celotne zbirke podatkov o preteklih načrtih obrokov, vključno z več kot 350 recepti na osnovi polnovrednih rastlinskih živil s podatki o kalorijah, maščobah, beljakovinah in ogljikovih hidratih.

Lahko izveste več o naših načrtih obrokov in se prijavite tukaj .

Priljubljene Objave